Tafelvoetbaltafels voor zakelijk gebruik

Er zijn verschillende vormen van zakelijk gebruik. U kunt een tafelvoetbaltafel bijvoorbeeld plaatsen in een school of bedrijfskantine, of deze kan worden gebruikt in een speelhal, café of op een vereniging. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van zakelijk gebruik van tafelvoetbaltafels. Voor zakelijk gebruik raden wij een professionele tafelvoetbaltafel aan. Binnen deze categorie is er nog genoeg verschil en keuze in de stevigheid en het gewicht van de tafels. Een tafelvoetbaltafel die voornamelijk af en toe in de lunchpauze door enkele collega’s gebruikt wordt hoeft bijvoorbeeld niet zo zwaar en robuust uitgevoerd te zijn als een tafelvoetbaltafel die voornamelijk door jeugd wordt gebruikt.

Voor elke vorm van zakelijk of openbaar gebruik raden wij een hoge kwaliteit, professionele tafelvoetbaltafel aan. Binnen deze categorie geld de regel; Hoe intensiever de tafel gebruikt zal gaan worden, hoe zwaarder de tafelvoetbaltafel moet zijn.

Gebruik door jongere kinderen tot 8 jaar

Denk hierbij aan een tafelvoetbaltafel voor zakelijk gebruik op bijvoorbeeld een kinderopvang of een vereniging. Bij jongere kinderen tot ongeveer 8 jaar is voornamelijk de veiligheid belangrijk.

Hiervoor kunt u op een paar punten letten:

 • Telescopische stangen
 • Stevigheid

De telescopische stangen zijn veiliger voor gebruik door kinderen omdat de stangen van de spelers niet aan de andere kant van de tafel uit steken. Hierdoor kunnen kinderen zichzelf minder snel stoten tegen de uit stekende stangdelen. Telescopische stangen zijn, ondanks dat deze veiliger zijn, wel minder sterk zijn dan doorlopende stangen omdat deze heel anders in elkaar zitten. Mocht er een keer een stang kapot gaan kunt u deze gemakkelijk vervangen. De stevigheid van de tafelvoetbaltafel bij zakelijk gebruik, waar voornamelijk kinderen gebruik zullen maken van de tafel, is dan ook zeer belangrijk. Kinderen tot ongeveer 8 jaar zijn nog wat kleiner en kunnen zich hierom aan de tafel op gaan trekken. Dit gebeurt ook wanneer u een opstapje bij de tafel heeft staan voor de kinderen om te gebruiken. Omdat kinderen dit zullen gaan doen is het voor de veiligheid van belang dat de tafelvoetbaltafel is voorzien van een stevig onderstel die hierop is berekend, zodat deze niet zomaar om zal kunnen vallen wanneer een kind bijvoorbeeld aan de tafel gaat hangen.

Gebruik door kinderen tot 12 jaar

Kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar vallen tussen de jongere kinderen en de jeugd. Rond deze leeftijd is het erg verschillend met hoe lang en hoe sterk de kinderen zijn. Hierdoor is deze leeftijdsgroep eigenlijk een combinatie tussen de categorieën kinderen en jeugd. We vinden deze doelgroep met name op het gebied van zakelijk gebruik in bijvoorbeeld kantines van sportclubs of verenigingen. Voor deze leeftijden zouden de volgende punten belangrijk zijn voor een tafelvoetbaltafel:

 • Doorlopende stangen
 • Stevigheid
 • Glazen afdekplaat

Omdat kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar erg verschillend zijn in hoe sterk zij zijn zouden doorlopende stangen beter aan te raden zijn bij zakelijk gebruik omdat deze sterker zijn dan telescopische stangen. Omdat zij toch al wat ouder en groter zijn kunnen zij wat makkelijker meer afstand houden van de tafel waardoor zij zichzelf niet snel zullen stoten tegen de uit stekende delen van de stangen van de tegenspeler tijdens een potje tafelvoetbal. De stevigheid van de tafel blijft erg belangrijk zoals bij kinderen tot 8 jaar, gezien oudere kinderen sterker zullen zijn en wat fanatieker met de tafel om zullen gaan. Hiernaast is voor de veiligheid wel een voetbaltafel met een glasplaat aan te raden. Hierbij zal een glasplaat over het speelveld geplaatst worden waardoor de bal niet zomaar uit het speelveld gepakt kan worden, en zodat de bal ook niet uit het spel gespeeld kan worden wanneer de kinderen zeer fanatiek aan het spelen zijn. Omdat de bal het speelveld dan niet kan verlaten is dit veiliger voor de spelers en degene die kijken, en zullen de ballen niet zomaar kwijt raken.

Gebruik door jeugd vanaf 12 jaar

Verenigingen, middelbare scholen, en kantines, zijn enkele voorbeelden waar de kans erg groot is dat jeugd van ongeveer 12 jaar en ouder de tafelvoetbaltafel zakelijk zal gebruiken. Zij zijn al een stuk sterker dan jongere kinderen en zullen een stuk fanatieker spelen.

Hiervoor zijn de volgende punten belangrijk:

 • Doorlopende stangen
 • Stevigheid
 • Gewicht
 • Speelcomfort
 • Speelveld
 • Glasplaat

De doorlopende stangen zullen al voor meer stevigheid zorgen bij een tafelvoetbaltafel voor zakelijk gebruik. Toch is de stevigheid van de tafel ook belangrijk omdat de jeugd erg ruig met de tafelvoetbaltafel om kan gaan tijdens een fanatiek spelletje. Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten bij het kiezen van een tafel, die een tafelvoetbaltafel al een stuk steviger zullen maken. Zoals zojuist al even kort vermeld zullen doorlopende stangen al een stuk steviger zijn dan telescopische stangen. Een standaard stang heeft meestal een diameter van 16mm en is in veel gevallen hol. U kunt dan kijken naar tafelvoetbaltafels met dikkere, of massieve stangen. De lagers van de stangen zullen ook verschil maken in het speelcomfort. Een tafel kan twee soorten lagers hebben. Nylon, of kogellagers. Kogellagers maken de bewegingen van de stangen een stuk soepeler wat het speelcomfort zal bevorderen.

Hiernaast is het bij een tafelvoetbaltafel voor zakelijk gebruik door jeugd ook van belang dat de tafel stevig is uitgevoerd. Hiervoor kunt u kijken naar de tafelvoetbaltafels die nog een tussenstuk tussen de poten hebben zitten, waardoor dit onderstel alweer een stuk massiever zal worden, en die een glazen speelveld hebben. Een speelveld van gehard glas is robuust en slijtvast wat ideaal is wanneer de bal tijdens het spelen zeer hard over het speelveld wordt geschoten. Voor de fanatieke en ruigere speelstijl van de jeugd is een zwaardere tafelvoetbaltafel aan te raden. Anders bestaat de kans dat de tafel tijdens een fanatiek spelletjes kan gaan verplaatsen. Gegoten poppetjes zijn namelijk sterker en minder foutgevoelig dan geschroefde poppetjes, waardoor gegoten poppetjes automatisch ook een hogere duurzaamheid hebben dan geschroefde poppetjes.

Voor een zakelijke tafelvoetbaltafel die voornamelijk door jeugd gebruikt zal worden is het aan te raden een tafelvoetbaltafel met glasplaat en gegoten poppetjes te plaatsen. Hierbij is er een glasplaat over het speelveld geplaatst waardoor de bal niet zomaar uit het spel gepakt kan worden. Ook zorgt de glasplaat voor extra veiligheid. De jeugd zal erg fanatiek, maar met weinig beleid spelen waardoor het wel eens kan gebeuren dat de bal uit het speelveld gespeeld word. Een glasplaat zal dan voorkomen dat de bal het speelveld kan verlaten waardoor niemand deze per ongeluk tegen zich aan kan krijgen en de ballen niet kwijt geraakt kunnen worden. De gegoten poppetjes zullen hier ook beter op berekend zijn dan geschroefde poppetjes.

Gebruik door volwassenen

Een tafelvoetbaltafel die voor zakelijk gebruik op kantoor, in een café of in een bedrijfskantine staat, zal voornamelijk door volwassenen worden gebruikt. Welke punten voor een professionele tafelvoetbaltafel voor gebruik door volwassenen belangrijk zijn, ligt aan de manier en hoeveelheid waarop de tafel gebruikt zal gaan worden. Dit verschilt natuurlijk per situatie. Bijvoorbeeld een bedrijf kan uit 6 personen bestaan, waar een enkele keer in de pauze gespeelt zal worden, of uit 60 tot 100 personen waarbij elke pauze wel een klein groepje zal gaan staan spelen. Een klein bedrijf tot ongeveer 10 man zal niet persé een even sterke tafelvoetbaltafel moeten hebben als een groot bedrijf, tenzij het zeer fanatieke spelers zijn.

De volgende punten zijn belangrijk om op te letten bij een zakelijke tafelvoetbaltafel voor gebruik door volwassenen:

 • Doorlopende stangen
 • Stevigheid
 • Gewicht
 • Speelcomfort
 • Speelveld

Volwassenen zullen meestal met meer beleid en controle een potje tafelvoetbalspelen. Toch kan het er ook bij volwassenen erg ruig aan toe gaan tijdens een fanatiek spelletje. Hiervoor is dan ook het gewicht een heel belangrijk punt van de tafel. We willen tenslotte voorkomen dat de tafel tijdens een fanatiek potje gaat verplaatsen omdat de tafel te licht is. Het speelveld is een belangrijk punt voor meer controle over het spel. Voor de optimale spelcontrole is een speelveld met een gezandstraald glazen speelveld aan te raden. Deze zijn altijd helemaal vlak met een licht ruw oppervlak wat meer controle over de bal geeft.

Het bepalen hoe stevig en zwaar een tafelvoetbaltafel moet zijn is dus ook erg afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief de tafel gebruikt zal gaan worden. Hoe vaker de tafelvoetbaltafel gebruikt zal gaan worden, hoe sterker deze moet zijn.

Betaald zakelijk of openbaar gebruik

Als u een professionele tafelvoetbaltafel hebt staan in een speelhal of in een café staat de tafel in het openbaar en zullen de spelers moeten betalen voor het gebruik van de tafel. Er zijn zakelijke tafelvoetbaltafels met een muntinworp beschikbaar. Hierdoor kan het spel alleen gespeeld worden wanneer er wordt betaald. Deze modellen zijn doorgaans sterker dan voetbaltafels zonder muntinworp. Indien u dit systeem wenst te gebruiken is het aan te raden voor een tafelvoetbaltafel te gaan die ook de glasplaat over het speelveld heeft. Dit om te voorkomen dat de ballen uit het speelveld gepakt kunnen worden.

De muntinworp kan meestal ingesteld worden voor de inworp van € 0,50, € 1,- of € 2,- munten of tokens. Ook is het bij een aantal modellen mogelijk de muntinworp uit te schakelen of zelfs helemaal te verwijderen indien dit niet gewenst is. Welke opties mogelijk zijn verschilt per type tafel en staat ook bij de producten vermeld.

Wedstrijdtafels

Voor tafelvoetbaltafels die bedoeld zijn voor wedstrijden is het van belang dat deze door de Internationale Tafelvoetbal Bond (ITSF) gekeurd zijn en voldoen aan al de eisen die hiervoor aan een tafelvoetbaltafel worden gesteld. Er zijn een hele hoop punten waar een wedstrijd tafelvoetbaltafel aan moet voldoen. FICB wat staat voor de Italiaanse tafelvoetbal bond. Deze hebben net weer andere eisen aan de wedstijd tafelvoetbal tafel. Onderstaand vind u enkele punten waar een wedstrijd tafelvoetbaltafel aan moet voldoen:

 • Kogellagers
 • Doorlopende stangen
 • Gezandstraald glazen speelveld
 • 360 graden draaibare keeper
 • Gegoten spelers
 • Spelers met V vormige voeten

Dit zijn enkele punten waar een ITSF wedstrijd tafelvoetbaltafel aan moet voldoen. Er zijn ook bekijk alle alle wedstrijdtafels te bekijken.