Kieswijzer

kieswijzer

Voetbaltafels zijn er in verschillende groottes, kwaliteiten en vormen. Geen wonder dat het online verwarrend kan zijn welke voetbaltafel het beste op uw wensen aansluit. Daarom hebben wij de kieswijzer opgesteld. Hier geven wij u meer informatie over de verschildende elementen van een voetbaltafel, waardoor u met meer kennis de juiste keuze kunt maken. 

Bepaal de beschikbare ruimte

Een tafelvoetbaltafel kan in elke ruimte worden geplaatst zolang er genoeg ruimte vrij blijft aan de kanten waar de spelers komen te staan. Wij adviseren hier 70cm vrije ruimte over te houden voor de spelers. Goed om te weten is dat de meeste voetbaltafels een standaard afmeting van ongeveer 130x76x89cm hebben. Voetbaltafels voor kinderen en tafelmodellen zijn iets kleiner. Heeft u weinig ruimte? Dan kan een opklapbare voetbaltafel een uitkomst zijn. Na het tafelvoetballen, kan de tafel gemakkelijk opgeklapt en weggezet worden. Vervolgens is de tafel weer makkelijk op te zetten wanneer u deze weer wilt gebruiken.  

Bepaal de kwaliteit van de voetbaltafel

Een tafelvoetbaltafel is geschikt voor verschillende vormen van gebruik. U kunt een tafel thuis neer zetten, of professioneel zoals bij een vereniging of bijvoorbeeld in een café. Voor een vereniging of café is een hogere kwaliteit, zwaardere tafel noodzakelijk om tegen het intensieve gebruik te kunnen. We hebben hiervoor dan ook een speciale categorie waar alle professionele tafels te vinden zijn voor gemaakt. Thuis zal er over het algemeen voorzichtiger, minder intensief en minder vaak gespeeld worden. In sommige gevallen kunt u dan ook kiezen voor een lagere kwaliteit tafel. Houdt u er aub wel rekening mee dat voor de duurzaamheid en het speelcomfort een hogere kwaliteit tafel aan te raden is, maar niet noodzakelijk. Maar hoe weet u nu of een tafel geschikt is voor u?

Op onze website ziet u bij de voetbaltafels sterrenklassen vermeld staan. De sterrenklassen op onze website gaan van 1 tot 10 sterren. Deze geven de kwaliteit en duurzaamheid van de tafels aan. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter en zwaarder de tafel is en hoe intensiever deze gebruikt kan worden. De vuistregel voor kwaliteit onder tafelvoetbaltafels is: Hoe zwaarder de tafel, hoe hoger de kwaliteit en duurzaamheid. Tevens bepaald de sterrenklasse het spelcomfort. Hoe hoger de klasse, hoe beter de stangen glijden tijdens het spel door bijvoorbeeld het gebruik van lagers. Kort samengevat, kunnen de sterrenklassen in 3 overkoepelende klassen geplaatst worden:

  • 1 tot 4 sterren: geschikt voor matig thuis gebruik. O.a. voor gebruik door kinderen.
  • 4 tot 6 sterren: geschikt voor matig- tot intensief thuisgebruik. Deze tafels kunnen door zowel kinderen als volwassenen worden gebruikt.
  • 7 tot 10 sterren: geschikt voor intensief-, sportief gebruik. Tafelvoetbaltafels met een sterrenklasse van 7 sterren of hoger zijn zowel geschikt voor thuis als voor openbaar gebruik zoals op een vereniging, een kantoor/school kantine of in horeca. Dit zijn voornamelijk zwaardere tafels die door hun gewicht beter tegen een stootje en het intensieve gebruik kunnen.

Indoor of outdoor voetbaltafel?

Er zijn specifieke voetbaltafels voor binnen en buiten gebruik. Het verschil zit onder andere in de keuze en de afwerking van de materialen. Outdoor voetbaltafels zijn over het algemeen nog een keer afgewerkt met een extra coating met een weerbestendig materiaal of lak, die ervoor zorgt dat de tafels bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Let hierbij dus goed op dat u geen indoor voetbaltafel buiten neer zet, gezien deze die beschermlaag niet zullen hebben waardoor o.a. het hout van de tafel krom kan gaan trekken en de buitenste verflaag kan beschadigen. De stangen van de outdoor tafels zijn tevens beschermt tegen roestvorming.

Als u een tafelvoetbaltafel in een vochtige ruimte zoals bijvoorbeeld uw garage, kelder, of in een schuur zou willen plaatsen is het ook verstandig om een outdoor voetbaltafel te kiezen. Een tafel die alleen geschikt is voor binnen zal ook in dit soort ruimtes vochtschade op kunnen lopen als deze hier staat.

Bij een outdoor voetbaltafel die continu buiten staat is het aan te raden een afdekhoes te gebruiken om de tafel extra te beschermen tegen de weersomstandigheden. Ook voorkomt een afdekhoes dat de tafel erg vuil wordt. Een hoes zal dus de duurzaamheid van de tafel helpen waarborgen. Sommige outdoor modellen worden standaard met hoes geleverd.

Het verschil tussen telescopische en doorlopende stangen

Hiervoor hebben wij al even genoemd dat onder andere het gewicht en kwaliteit van een tafel bepaald voor welk type gebruik deze geschikt zijn. De stangen hebben hier ook invloed op. Bij veel voetbaltafels is het mogelijk te kiezen tussen telescopische of doorlopende stangen.

Telescopische stangen worden veelal geadviseerd wanneer een tafel voornamelijk door kleine kinderen tot ongeveer 8 jaar gebruikt zal worden. Omdat bij telescopische stangen de stangen van de tegenspeler om elkaar heen schuiven, steken deze niet aan de andere kant van de tafel uit waardoor tafels met telescopische stangen veiliger zijn voor gebruik door kleine kinderen. De meeste zwaardere en professionele tafels zult u voornamelijk met doorlopende stangen zien. Doorlopende stangen zijn doorgaans steviger en zullen minder snel slijten dan de telescopische stangen omdat de doorlopende stang één massieve stang is die door de hele tafel steekt waardoor deze minder snel zal verbuigen.

Opklapbare of vast staande tafelvoetbaltafel

Als u te maken heeft met beperkte ruimte kan het handig of gemakkelijker zijn om een opklapbare tafel te plaatsen. In dit soort gevallen is een opklapbare tafel de verstandige keuze gezien deze makkelijk opzij te zetten zijn waardoor deze tafels opgeborgen veel minder ruimte in beslag nemen in tegenstelling tot de voetbaltafels die u niet kunt opklappen. De meeste opklapbare voetbaltafels zijn erg makkelijk in het gebruik waardoor deze snel opzij gezet kunnen worden en ook snel klaargezet kunnen worden om een potje tafelvoetbal te spelen. Voor nog meer comfort zijn sommige tafels voorzien van wieltjes waardoor hij simpel weg te rijden is nadat hij is opgeklapt.

Een vast staande tafel is wel steviger dan een opklapbare tafel. De poten van de meeste vaste tafelvoetbaltafels zitten goed vast geschroefd aan het speelveld van de tafel waardoor deze tafels een stuk steviger en zwaarder zijn en beter tegen een stootje kunnen. Als u een opklapbare tafelvoetbaltafel voor een openbare ruimte, zoals o.a. een vereniging of café, wenst te gebruiken is het belangrijk hierbij naar een hogere kwaliteit tafel te kijken. Hoe hoger de kwaliteit van de tafel hoe sterker het opklap systeem is waardoor ook dit deel langer mee zal gaan met de tafel. Indien u de ruimte heeft is het aan te raden om naar een voetbaltafel met vaste poten te kijken gezien een tafel met opklapbare poten toch stevigheid verliest.

Geschroefde of gegoten poppen

Voor de duurzaamheid zijn gegoten poppen beter dan geschroefde poppen. Bij geschroefde poppen is het risico groter dat deze kapot gaan omdat deze uit twee losse delen bestaan die, zoals de naam al aangeeft, aan elkaar zijn geschroefd. Hierdoor is er kans op speling en deze kan daardoor bij veelvuldig gebruik steeds meer worden, waarna hij niet meer goed om de stang heen geklemd zit. Wanneer een pop is gegoten, is dit één massief object waardoor deze minder snel kapot zal gaan. Deze poppen kunnen ook niet zomaar van de stang afbreken. Hiervoor is echt grof geweld nodig.

Kogellagers, nylon geleiders of standaard?

De stangen van een voetbaltafel kunnen op drie manieren bevestigd zijn. Zonder lagers, met nylon geleiders of met kogellagers. Een tafelvoetbaltafel met nylon geleiders zal een stuk soepeler spelen dan een tafel zonder glijlagers omdat er dan minder wrijving ontstaat tussen de stangen en de gaten waar deze door steken. Door het systeem van de kogellagers, waarbij er eigenlijk een soort balletjes tussen de lagers in zitten, ontstaat er nog minder wrijving waardoor voetbaltafels met kogellagers de meest vloeiende en soepele speelervaring zullen geven. Houdt wel rekening bij Kogellagers dat in dat systeem vuil kan ophopen waardoor de kogels niet met lekker draaien ten opzichte van elkaar.

Stelpootjes

Wanneer de poten van een tafel in hoogte verstelbaar zijn, of wanneer deze stelpootjes / leverlers heeft is het makkelijker om een tafel waterpas neer te kunnen zetten. Hierdoor zal de bal geen afwijkingen krijgen tijdens het spel. Een tafel zal hierdoor dan ook een stuk steviger komen te staan zonder dat deze tijdens het spelen dan zou gaan wiebelen. Dit speelt een stuk fijner dan een tafel die tijdens het spelen de hele tijd wiebelt of scheef staat waardoor de bal altijd één kant op zou gaan.

Glazen afdekplaat of niet

U kunt een glazen afdekplaat kiezen voor verschillende redenen. Zo houdt een glasplaat een hoop stof buiten het speelveld van de tafel als de tafel even niet gebruikt wordt, dit maakt een voetbaltafel met glasplaat makkelijker om schoon te houden en daardoor extra duurzaam. Een Glasplaat zorgt er ook voor dat tijdens een fanatiek spelletje, de bal niet zomaar het speelveld kan verlaten waardoor er veiliger gespeeld kan worden en u niet zomaar de balletjes kwijt kunt raken. Een glasplaat heeft ook een dempende werking waardoor het spelen met de tafel minder geluid zal maken, dit maakt een voetbaltafel met glasplaat uitermate geschikt zal maken voor gebruik op bijvoorbeeld kantoor.

Nog een handige manier om ervoor te zorgen dat het spelen met een tafelvoetbaltafel minder geluid maakt is door kurken tafelvoetbalballetjes te gebruiken.

Materiaal speelveld

Er zijn verschillende type speelvelden die een tafelvoetbaltafel kan hebben. De standaard speelvelden zullen gemaakt zijn van afwasbaar laminaat, MDF/laminaat, gehard glas of gezandstraald glas die elk een eigen invloed hebben op het spel. Een speelveld gemaakt van MDF of afwasbaar laminaat is gevoeliger voor mogelijke oneffenheden in het speelveld en is wat grover waardoor de bal minder vloeiend over het speelveld zal rollen en de spelers minder controle zullen hebben over de bal.

Een speelveld met glas heeft minder kans op afwijkingen waardoor de bal vloeiender over het speelveld zal rollen en de spelers meer controle over de bal zullen hebben. Een speelveld met een gezandstraald glas zorgt nog steeds voor een strak speelveld, maar door de zandstraling is deze ruwer voor nog meer balcontrole. daarnaast verzorgt de ruwe glasplaat voor minder weerspiegeling waardoor het spel beter te volgen en daardoor te spelen is. 

Tafelvoetbaltafels met muntinworp

Voor sommige openbare ruimtes is het gewenst een voetbaltafel met muntinworp te plaatsen. Hiermee kan er niet zomaar met de tafel gespeeld worden. Er zijn voetbaltafels met muntinworp beschikbaar voor zowel € 0,50 cent, € 1,- euro en voor € 2,- euro. Sommige tafelvoetbaltafels zijn ook beschikbaar met tokens, eigen gemaakte muntjes die met de tafel mee geleverd kunnen worden. De keuzes hierin staan ook bij de tafels vermeld. Ook kan er bij sommige tafels de keuze gemaakt worden om op zowel vrij spel en met een muntinworp te gebruiken. Indien u verdere vragen heeft over extra opties rondom de muntinworp kunt u hier uw vragen stellen en dan kijken onze specialisten graag met u mee naar de mogelijke opties.

Leeftijd spelers

Tafelvoetbal is voor iedereen, jong en oud. Een kleine voetbaltafel voor op de eettafel kan al ideaal zijn voor jongere kinderen van ongeveer 4 jaar oud, dit is ideaal voor de motoriek van de kleintjes. De normale vaste tafelvoetbaltafel is vaak ongeveer 85 tot 90 cm hoog. Dit is voor jongere kinderen vaak net even te hoog, maar vanaf ongeveer 8 jaar kunnen kinderen hier al op spelen samen met de volwassenen.

Als een voetbaltafel gebruikt wordt door jongere kinderen is het aan te raden naar een model te kijken met telescopische stangen. Hierbij steken de stangen van de tegenspeler niet aan de andere kant uit waardoor de kans op ongelukjes met kinderen kleiner wordt.

Keuze voor balletjes

Zoals u waarschijnlijk al heeft gezien zijn er een hoop verschillende tafelvoetbal balletjes te vinden. Zo zijn er gladde of ruwe balletjes, balletjes met een profiel of zelfs balletjes die gemaakt zijn van kurk. Al deze balletjes hebben zo hun eigen eigenschappen tijdens het spelen. Door het gladde oppervlak van de gladde tafelvoetbal balletjes ontstaat er minder wrijving tussen de bal en het speelveld waardoor deze gemakkelijker door rollen over het speelveld, waar een balletje met een ruw oppervlak juist voor meer wrijving met het speelveld zorgt. Dit ruwe oppervlak zorgt daarentegen wel weer voor meer controle over de bal omdat je dan beter grip op de bal hebt met de spelers.

De meeste tafelvoetbal balletjes zijn gemaakt van een kunststof of plastic materiaal. Dit is stevig en duurzaam en word het meest gebruikt voor tafelvoetbaltafels. Er zijn ook balletjes die gemaakt zijn van kurk. Het grote voordeel van deze balletjes is dat deze zachter zijn dan normale kunststof of plastic balletjes. Dit zachtere materiaal zorgt er voornamelijk voor dat er met minder geluid gespeeld kan worden wat ideaal kan zijn als u bijvoorbeeld een tafelvoetbaltafel op kantoor heeft staan.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.