Antwoorden Verschillen tussen de voetbaltafels

Wat is in de algemeenheid het verschil in kwaliteit van de voetbaltafels?

  Wij hebben voetbaltafels in verschillende kwaliteitsklassen. Zo laten wij de kwaliteit van de tafels zien door middel van sterren. 1 tot 4 sterren zijn basisklasse tafels die geschikt zijn voor matig thuisgebruik. 4 tot 6 sterren zijn middenklasse voetbaltafels die geschikt zijn voor matig tot intensief thuisgebruik. Daarnaast hebben we ook topklasse voetbaltafels met een sterrenklasse van 7 en hoger. Deze tafels zijn geschikt voor intensief en sportief gebruik. De kwaliteit zit in het materiaal van de tafel. Hoe steviger en zwaarder de tafel is, hoe duurzamer deze is en hoe hoger het speelcomfort is. Tevens zit het verschil in de aanwezigheid van bijvoorbeeld kogel- of nylonlagers. Hiermee wordt het spel extra soepel omdat de stangen goed glijden. Daarnaast zit er verschil in de poppen, gegoten of geschroefd. Geschroefde poppen zijn vervangbaar gegoten poppen zijn extra duurzaam. Ook het speelveld is van invloed op de kwaliteit van de tafel.  MDF/laminaat is de basis en vinden we bij de goedkopere (kinder) tafels, gehad glas is extra sterk en duurzaam, Gezandstraald glas is extra duurzaam en heet de beste speleigenschappen en balcontrole en geen weerspiegeling van het glas.

Wat is het verschil tussen doorlopende en telescopische stangen?

Bij voetbaltafels kan je kiezen voor doorlopende stangen of telescopische stangen. Doorlopende stangen bestaan uit 1 geheel en steken aan de andere kant door de tafel heen waardoor ze extra sterk zijn. Bij sommige tafels zijn ze zelfs massief. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor intensieve spelers.

Telescopische stangen zijn altijd hol, zodat ze makkelijk in kunnen schuiven. Omdat ze niet aan de andere kant van de tafel uitsteken zijn ze zeer geschikt voor kleinere spelers. Zij staan dichter bij de voetbaltafel om alles goed te kunnen zien en de telescopische stangen zorgen ervoor dat de kleinere spelers zorgeloos kunnen spelen. Bij telescopische stangen verlies je echter altijd wat stevigheid.

Wat zijn de verschillen tussen MDF, Gehard glas en gezandstraald glas?

MDF/ laminaat vinden we vooral bij tafels in onze basis klasse. Dit is wat gevoeliger voor schade en geeft een mindere controle over de bal tijdens een spelletje. Een geharde glasplaat zorgt dat de bal beter rolt dan op een MDF of laminaat speelveld en is duurzamer dan MDF. Op een gezandstraald speelveld ervaart u geen weerspiegeling en heeft u nog meer grip en controle op de bal. Glasplaten en gezandstraalde speelvelden hebben tevens een hogere duurzaamheid dan MDF en laminaat speelvelden. Ze zijn ook gemakkelijker met een vochtige doek goed schoon te maken.

Wat is het verschil tussen kogellagers en nylonlagers?

Nylonlagers hebben een stukje stof binnenin waar de stangen doorheen glijden. Dit kan na een tijdje wat meer wrijving geven tijdens het spelen. Nylonlagers zijn vrijwel geluidloos. Kogellagers hebben kleine kogeltjes binnenin waar de stangen doorheen rollen. Omdat deze kogels allemaal dezelfde maat hebben ontstaat er vrijwel nooit wrijving tijdens het spelen. Kogellagers kunnen wel wat meer geluid maken en er kan vuil ophopen tussen de ballen waardoor deze minder prettig rollen.

Wat is het verschil tussen geschroefde poppetjes en gegoten poppetjes?

Een voetbaltafel kan gegoten poppetjes of geschroefde poppetjes hebben. Gegoten poppetjes worden als 1 geheel om de stangen gegoten. Hierdoor zijn ze sterker dan geschroefde poppetjes, die uit 2 delen bestaan en vaak hol van binnen zijn. Bij geschroefde poppetjes ontstaat sneller speling tussen de delen. Geschroefde poppetjes zijn vervangbaar. Deze kunt u gemakkelijk losschroeven en een nieuw poppetje monteren. Gegoten poppetjes zijn niet vervangbaar. Echter zijn gegoten poppetjes door hun sterkte niet snel aan vervanging toe.

Waarom een glasplaat over het speelveld?

Een glasplaat op een voetbaltafel zorgt voor bescherming van het speelveld omdat er geen eten drinken of drinken op het speelveld kan vallen. De ballen kunnen ook niet uit de tafel geschoten worden, of meegenomen worden waardoor deze nooit zullen kwijtraken. Daarnaast kunnen er dan geen voorwerpen in de tafel gelegd worden wat het spel belemmerd. Een glasplaat op een voetbaltafel zorgt ook voor geluidsdemping.

Wat is het verschil tussen Longfield of short playfield?

Bij de meeste voetbaltafels draait de keeper 180 graden omdat deze tegen het doel aan de achter kant van het speelveld terecht komt. Dit is een short playfield. Een aantal tafels heeft echter een longfield speelveld. Hierbij heeft de keeper de mogelijkheid om 360 graden te draaien en kan de speler sneller reageren op een set van de tegenstander. Meestal mag een keeper tijdens een echt wedstrijdje niet 360 graden draaien.